Pages

Friday, September 30, 2011

PERS minggu akhir

Dah 2 bulan berlalu ,bila di darab ,bahagi ,tolak dan campur semua lelemak  di bahagian tubuh ini hasilnya adalah sama dengan:


Maaf Nadia ,Cik Jue x apdet pun berat 2 minggu lepas ,bukan sibuk pun tapi semangat nak mendiet tuh hilang ...sampai berat Cik jue naik ke 86kg....sekarang start balik  slow2 ,x nak tertekan dan be happy ...
Walaupun berat turun 1kg jer ,perjuangan perlu di teruskan....slow and steady win the race..walaupun berat kita semua banyak turun pada bulan ramadhan tapi naik balik bila bulan syawal ,setiap perjalanan ada jatuh bangunya yang penting jangan mudah putus asa...itu yang Cik Jue belajar dari setiap kontest yang di sertai bersama- sama rakan blogger .Sayang kamu semua kawan2 PERS sbab x jemu2 untuk suport each other dan thanks Nadia anjur kontest nih....

apasal rase sedih plak nih....
Gambar x der...nantilah yer.

Tuesday, September 13, 2011

PERS minggu 7 and RESTART

Nampaknya diet minggu ke 7 adalah hancusssss...dan berat Cik Jue naik lagi menjadi 84.5kg nih kerana sesi makan2 nih x abih lagi.Ada ke patut salahkan makanan..salahkan tuan punya badanlah yang makan x ingat bahawasanya yang diri tuh gemssss,aduih insaf2..tinggal 2 minggu jer lagi nih...target sasaran telah di tukar ,kalo dapat 80kg pun oklah.
Insyaallah akan aktive bererobik  mulai skarang...

Sunday, September 4, 2011

PERS minggu 5 dan 6.

Salam...lama sudah rasenya x update blog nih,sorry yer puan penganjur...tahun nih raya kat Alor Setar jadi x sempat nak bukak netbook nih,balik umah plak sibuk nak berayalah, nak basuh kain yg berbakul2 tuh...penat sungguh jadi surirumah nih...
Apapun berat Cik Jue minggu 5 PERS ialah still 82kg,sbab minggu akhir puasa tuh sibuk buat biskut dan kek ...bulan plak tengah mengambang jadi makan pun main hentam sajer.

Untuk PERS minggu 6 plak ...rayer sakan..ketupat ,lemang rendang ,nasi dagang ,mee kari ahhh..banyak lagi kalo nak bilang...air manis nyer x yah cakap lah...jadi keputusanya ialah 84.2kg...harap2 next week turunlah ,skilo pun x per..sbab masih mood rayer nih.

Gambar x tepek.telepon problem plak..tapi berat tuh betull...

Kena usaha lebih kuat nih,..aduih tensen2..

Wednesday, August 24, 2011

Apa Cik Jue buat???

Salam....
ada kawan2 yang tanya macam maner berat Cik Jue boleh turun 2.6kg dalam minggu nih,hehe...
caranya ialah..

Cik Jue khatam 2,3 kali blog BICIKUT dan buat ATKINS diet.

Trima kasih BICIKUT.

Monday, August 22, 2011

PERS minggu 4

Salam 22  Ramadhan...
Berat Minggu nih ,



Suker...suker...sgt2 suker,

Moga dapat turun lagi next week....

Monday, August 15, 2011

PERS minggu 3

Salam 15 Ramadhan,berat x capai target...turun 400gram jer...ahaks.

Monday, August 8, 2011

PERS minggu 2

Salam Ramadhan yang ke-8 dah hari ini.Keputusanya agak mengecewakan :


Banyak yang perlu diperbaiki...Ya Allah kuatkan semangatku ini.Insyaallah target minggu ke 3 nak turunkan 2 kg.

Tuesday, August 2, 2011

PERS minggu 1

Salam... aduii...sorry yer Cik Penganjur, lupooo plak nak update setiap isninkan..kan dah jadi muka wanted,jangan wanted  yang x bayar utang dah.
First day puasa makan agak banyak gak dan hasilnya pada hari ini ialah:


Sunday, July 31, 2011

Entry Pendaftaran PERS

Assalamualaikum...
Dah bebulan rasenya Cik Jue x menjengah blog sendiri tetapi kerap menjengah blog kengkawan lain terutama geng2 diet.Tergerak pulak hati nak join PERS nih...

Tujuan join PERS sememangnya adalah untuk kurus bersama rakan2 seangkatan agar kita (Cik Jue) tidak hanyut oleh makanan -makanan yang lazat2 dan yang sememangnya Cik Jue asyik kantoi apabila berdiet.Berat dok naik turun,naik turun tang tuuuu jugak.Baju yang lama2 tuh rase nak sedekah jer kat orang sebab dah ketat tapi pikir2 sayang plok...jadi tujuanya ialah nak pakai semula baju2 lama kalo bleh nak pakai balik jean zaman anak dara dulu yang masih berlipat dalam almari tuh..sayang nak bagi orang weeeiii,jean tuhlah yang slalu dok pakai time p dating dulu...ngan suami yerrr.

Matlamat  pulak kalo dapat jejak 75 kg pun dah alhamdullilah...

Gambar dan berat terkini:


Berat baru ambik tadi .....

Gambar ngan handphone jer...muka agak kusam baru ambik anak sekolah dan pegi pasar beli lauk dan barang dapur untuk puasa esok.

Wednesday, June 15, 2011

Apa pun x boleh!!!

Salam hari rabu...tajuk entry x der kena mengena pun ..cuma peminat kumpulan Jambu jer...hehe..dah 2 minggu habis contest CYC...diet pun entah kemana...nak2 cuti skolah plak..cuti2 malaysia pun bermula..makan x yah cakaplah. Tapikan lepas balik bercuti hari tuh Cik Jue kena cirit birit yang amat kronik diikuti ngan sakit2 badan,angin, kembung dan macam2 lagi..last day pergi Lost World Tambun...dalam pukul 5 petang lepas makan ape semua gerak balik Kelantan...mungkin ngan cuaca sejuk kot badan jadi x sihat...sampai rumah dalam pukul 11.00mlm  kepala mula pening...esoknya satu hari dok baring jer.
Sian pulak cik abe kena cari makan sendiri...makan jagung rebus jer satu hari tuh.Jagung tuh beli kat Cameron Highland sedap manis jer.Dia siap buat cucur jagung lagi...habis dapur sepah2,org laki masak dia x kemas balik...terpaksalah gagahkan kaki gak kemas dapur plak.Anak2 dok bising lapar2...last baru dia keluar p beli makanan kat kedai...tuh pun kedai yg letaknya 200 meter jer dari rumah...ngan kuching yang lapar dah ler kena tinggal kat umah 3 hari...balik2 kat rumah makanan kuching plak dah  habis..kacau betulah.esoknya plak nak bukak kedai...budak kerja plak cakap..kak..hari nih last day saya kerja..Cik Jue cakap ..oklah nak wat cam mane...ahhh..bertambah -tambahlah sakit....esoknya plal rase nak naik penimbang sebab makan memang x pantang langsung ....suprise  82kg ..OMG sangat2 suka...tapi tuh citer minggu lepas...hari nih takut nak naik penimbang kot2 naik...tunggu minggu depanlah.

Cik Jue tahu ade satu contest baru...ingat nak join tapi rase cam x bleh nak bagi komitment plak...nantilah join kalo ade yg nak buat contest untuk bulan posa nih...roger2lah orang kat sini yer.

"TAK AKAN PUTUS ASA NAK DIET SEBAB DAH TEMPAH BAJU RAYA SAIZ KECIL SIKIT"

hahhhaaaaahaaa...gila punya teknik syko...jangan2 dok nangis pagi raya dah...baju raya x muat.....



kanak2 nih sangat riang skali...tapi mama dia x der baju mandi...nanti aku kurus aku beli lah wei...


Tuesday, May 24, 2011

Berat CYC.

Dah cukup 3 bulan join contest cyc...mekasih kepada Cik penganjur..walaupun harapan nak menang tuh hancur tapi berat turunlah jugak sikit..janji x naik lagi pas nih.Diet akan diteruskan jugak walaupun sikit2...target nak buang no 8 kat depan tuh bulan Jun nih insyaallah.

Berat terkini ialah


Anyway I'm happy...walaupun target x capai.

Wednesday, May 11, 2011

Berat Lagi..

Sekarang nih ikut suka -suki hati jer nak hapdet berat nih...sory yer cahaya...masa asyik lari jer bila nak update.Diet dah start balik untuk kali ke berapa pun x taulah...oklah adelah jugak penurunan walaupun x banyak..makan...banyak jugak,cuma cuba control untuk x makan benda yang berlemak dan kurangkan air manis..nasi ambik gak skali sehari...pagi minum air ngan biskut jer,malam kadang2 terbabas gak nasik..tapi very very little jer..setengah senduk jer buat ubat bak kata org..hehe.Rasenya berat turun nih sbab panaslah...cuacakan panas..Kedai Cik Jue nih bukan ader aircord...peluh tuh x yah cakaplah...nak plak time petang..kat umah pun sama...x mau pasang aircond...tgk Tv lantaklah biar peluh -peluh semua.(nak jimat letrik sbonarnya)bulan lepas ajer bil RM400..bising laki cik jue nak bayornya.Cuma dalam bilik ajer dibenarkan bukak aircord...dan berat terbaru Cik Jue ialah 85kg...hik..hik skilo jer.pasal penimbang baru nanti lain kali Cik Jue citer.gambar x der.

Thursday, April 21, 2011

Kitchen Cabinet Baru...

Lama dok pikir nak tukar kitchen cabinet yang baru...yang lama dah x lalu dah nak tengok..pintu dia pun macam dah nak reput makan dek anai2 lah rasenya.

Lokasi :Dalam Bilik Tidur
Masa   : 11.00 malam

Mama: Babah...mama rase malas betullah nak masak...tgk dapur kita cam ape tah...lipas ,cicak ,semut
            semua ada..nasib baik tikus jer x der..kotor lak tuh..singki tuh dah lah kecik ...
Babah : Yer ker...uuuiihhh sian nyer...nantilah babah tengok budget dulu...mama survey2lah pesen maner yg
            berkenan.

Malam tuh tidur ngan hati yang penuh riang gembira...dok berangan bila dah tukar yg baru ,mesti tiap2 pagi aku masak yang best2 untuk anak2 p sekolah..






Tak salah berangankan...bukan kena bayar pun.
(Dalam hati ...bilalah nak tukar Kichen cabinet baru waaaaa..nak jugak,nak jugak)

"Babah x der duitlah skarang nih...nantilah dulu"

Tapi betul ker kalau dapur kita cantik kita rajin masak...

Tuesday, April 19, 2011

Penimbang Oh penimbang

Salam...rasanya dah lama Cik Jue tak menulis,keadaan sangat -sangatlah sibuk dengan macam -macam kerja dan benda nak kena pikir..Contest CYC tetap diteruskan walaupun tenggelam timbul..Cik Jue cuba nak berdiet walaupun kekadang alpa bila melihat makanan yang  yummy..yummy bak kata anak Cik Jue.
Cuba jugak nak update berat minggu nih..tapi malang sekali penimbang Cik Jue dah rosak,,aduih , tak sampai setahun Cik Jue beli penimbang tuh ngan harga RM50+ kat Tesco (beli yg murah pun nak komplen).Bila naik penimbang tuh kuar Over Load.Suh Cik Abe tengok..kot2 x der bateri ..Elok2 jer laki Cik Jue ckap..dah memang mama overload..uuiii...tak kat berat aku naik sampai 150kg kot.Tapi nasib baik nya Jumaat tuh Cik Jue ada naik penimbang tuh ..tapi gambar x snap.Jadi kira acilah yer berat Cik Jue adalah 86kg.Tengoklah ade budget Cik Jue nak beli yang baru...tapi brand ape yg tahan lama tapi harga bawah RM100 lah.(duit x der nih).

Tuesday, March 29, 2011

I'M TIRED...jadi orang gemuk

Selasa datang lagi...dan seperti biasa sesi timbang2 pun bermula.Minggu nih amat kelam kabut ,penat dan makan dengan banyak sekali. Bila dah di tolak campur darab dan bahagi ,hasilnya ..berat naik lagi 86.1kg. Tension sungguh rasenya...


I'M TIRED
jadi orang gemuk..

Anak pulak minggu nih sorang demam  dan sorang lagi sakit mata.Kedai pulak, budak kerja macam biskut ,kejap datang ,kejap x datang.kejap halfday ..lagi ler serabut kapala ini.
Angin pulak kejap ok kejap x..hari nih dah berapa hari bulan yer...29 dah..oooo patutlah Sindrom PMS rupenya...

Wednesday, March 23, 2011

Tuesday, March 22, 2011

Happy besday...tooo uuuu

Malam tadi kami p selebrate besday suami Cik Jue yg ke-32, kami nih sebaya,org laki makin berumur makin nampak ensem plak..risau..risau(jeles ler tuh).Apasal Cik Jue rase cam dah tua , bila nak kurus nih.X tau nak p makan kat mane.Akhirnya kami p jerlah kat Restoren AP yg  paling dekat.Nak p jauh2 esok anak sekolah plak..makan jerlah ,walaupun x berapa nak sedap sgt.


 Siap merajuk nak dok atas kerusi baby tuh...
 Anak sulung Cik Jue..




Bila mood dah ok..inilah hasilnya..thumps-up
 mama..ambik gambar adik ..tangan kena gigit kat kuching.
Mee Bakso

Ikan leley penyet dan asam pedas ikan tonggkol

Capuchino dan Coklat blanded...kalo bleh ,hari2 mau minum.
ABC entah aper.

Kami celebrate simple jer...HAPPY BIRTHDAY ..BABAH.WE ALL LOVE U.

Monday, March 21, 2011

Berat CYC minggu 3

Cik Jue nak mintak mahap banyak2 kat pihak pengajur sebab x update blog utuk 2 minggu...diary makanan pun tah kemana.Al -maklumlah bila dah cuti sekolah minggu lepas ,cuti2 Malaysia pun bermula...dan kesibukan pun melanda..sampai x ingat ape yang dah dimakan...Soory yek!!! Insya-Allah start esok Cik Jue akan up- date balik ..untuk berat Cik Jue minggu nih, inilah hasilnya yer..


Oklah tuh...hehe

Monday, March 7, 2011

Berat CYC minggu pertama




Salam semua, setelah seminggu menahan lapar dan dahaga...(tipulah tuh)...berat Cik Jue turun jugak walaupun sdikit...agak happy walaupun perjalanan masih jauh.


Walaupun hanya 800 gram...kalo beli daging 800g berat jugakan.Happy..Happy.

Diary food 6+7

Ini diary food Cik Jue untuk 6 dan 7 Mac.Diet entah ape, semua  di makan tanpa eksersais langsung ,tuh x masuk air manis lagi,tiap kali makan kat luar mesti nak order Ice Blanded ...Chocolate,Mocha...Chapuchino

Ini x termasuk coklat anak yg disuap masuk mulut (dgn rela hati) oleh anak Cik Jue sekeping dua,aiskrim sesudu dua(juga disuap dengan rela hati). Bilalah ko nak kurus wei.....semua rela nih..!!!

Saturday, March 5, 2011

Diary Food 4+ 5

Jumaat adalah hari makan, bila dah berkumpul ramai2 nih acara makan 2 pun banyak ler,keputusanya adalah terlebih sudah.
Hari nih cuba control sebaik mungkin,nampaknya berjaya ...

Food Diary 1,2 ,3

Salam Diet semua...

Food diary Cik Jue nih banyak yang lebih ...apa -apa pun, try jugak buat ...kira oklah kan.Sejak start CYC kontest nih,Cik Jue malas yang teramat nak masak untuk family...2 3 hari nih asyik makan luar jer,,,calorinya x yah cakaplah...kenalak ujung minggu ...makan memang kadang2 agak terbabas tapi cuba ambil dalam jumlah yang sikit.Kena kuat semangat nih....






Sudah ade kad merah satu.

Tuesday, March 1, 2011

Berat dan Gambar...

Jangan bagi nampak muka tau...hahaha.

Separuh jer dapat ambik..x der cameraman..kira ok lah yer...yg penting kebesaran badan tuh nampak.


Aduh ...macam maner nak ckp nih ...korang layan jerlah gambar yg x betul tuh..Cik Jue dah crop gambo tuh jadi kecik last2 kuar cam tuh jugak maklumlah budak2 baru belajar , dah salah x der org nak tunjukan..

Berat Badan : 87.6kg (naik dekat 5kg dlm 2 bln)
Tinggi           :158cm

BMI             : 35.1
Target weight range: 46.2 - 62.4 kg (mak aiiii...mesti cun habis)

YOU 35.1 Under Healthy Over Obese

Mekasih pada pihak penganjur...Selamat Menjaga Kalori Semua...

Sunday, February 27, 2011

Kolestrol...Oh Kolestrol




Inilah sarapan wajib bagi Cik Jue semenjak 2 menjak nih...nak buat macam maner dah tpaksa...lama2 dah biasa ok jugak.Kalau x pagi2 nih nak melantak makanan yang berat jer. Kat Kelantan nih pagi 2 orang makan ini..



Sabor je lah yerrrr.................

Tuesday, February 15, 2011

Risau...sangat risau

Risau..risau,Hajat hati dah lama nak pergi kat tempat tuh ,tapi asyik tangguh2 jer, hari nih x der benda nak buat kebetulan pergi ke Majlis Daerah Machang untuk perbaharui lesen perniagaan, jadi ambik keputusan singgah jap kat farmasi.Tujuannya (OOPss..bukan nak beli pregnency test yer..sb dah ramai lak kengkawan SNTN yg pregnent ..tahniah) tapi nak cek BP, gula dlm darah dan kolestrol. Malas nak pegi klinik takat nak cek tuh jer, kalo pegi klinik goment mau nyer sampai tengah hari baru siap. Dengan hanya RM20 dan keputusanya ialah:

 Blood Presure : 154/101 ....sangat tinggi..patut pun kepala asyik berat jer.
 Gula                : 5.6 mml .....sangat okay
 Kolestrol         : 6.28 mml....sangat banyak lemak tepu dlm badan.

Risau...sangatlah risau.. BP dan kolestrol yg tinggi boleh kena strok tau..malam tadi baru jer mkn KFC ngan family, mlm nih janji nak pegi makan kat restoren ayam penyet yg baru bukak kat Kok Lanas...
Kena bukak buku baru plak nih...diary makanan ..sapa2 nak buat kontest diet  atau ade tau org2 lain nak buat kontest tolong inform cik jue skali jer.Dah rase tahap kritikal dah nih...

Monday, February 14, 2011

Teringin!

Sesekali ku rase teringin ...sebenarnya teringin nak pakai baju kebaya,rase cam x lengkap hidup nih kalau kita sebagai seorang perempuan Melayu x memiliki walau sepasang baju kebaya.Dulu time muda remaja ade gak baju kebaya,lepas dah beranak pinak nih semua baju kebaya dah di sedekah kan kat orang lain.Bilalah boleh merasa balik nak pakai baju kebaya nih huhu..hu






Tapi tak nak lah yang ketat dan seksi sangat cam model kat atas tuh.



Salam Maulidur Rasul...dan juga tahniah kepada kawan -kawan SNTN yang berjaya hari tuh...
Perjuangan kita masih belum berakhir lagi...

Thursday, January 6, 2011

Sunday, January 2, 2011

SNTN minggu -5

Cik Jue tak taulah apa nak jadi dah skarang nih, sejak dua menjak barang naik nih, berat Cik Jue pun x turun2 asyik naik ajer.Skali pikir nak tarik diri ajer, walaupun x mkn nasi tapi aku makan langsung x pantang,nak kata senang hati x pun, susah hati pun x.Berat terkini ialah 83.2kg, naik lagi.Kalau x der perkembangan yg baik mungkin minggu ke-6 Cik Jue akan tarik diri.


Saturday, January 1, 2011

Salam Tahun Baru 2011

Salam tahun baru 2011.
Tahun baru dah pun menjelma bermakna usia kita pun makin bertambahlahkan,sempena tahun baru nih Cik Jue malas nak tanam azam2 yg baru sebab azam yg lama x tumbuh2 lagi.Padan muka sendiri , dah tanaman x disiram ngan elok, dibaja mengikut jadual dan dijaga dengan baik mane pokok nak tumbuh dan dapat hasilnya .(ditulis ngan emosi yg sangat tinggi).
Kengkadang bila kita tengok kejayaan kengkawan yg sama kelas ngan kita kat skolah atau U ,atau teman sepermainan atau sedara mara yg seusia,jeles rase dihatikan...tgk diaorg dok tunjuk kereta besar ,rumah besar...kengkadan terdetik rase dihati untungnya nasib diaorg nih...knapa aku x mcm diorg ,ramai yg kerja gomen...padahal aku blaja lagi pandai dari diorang nape aku x dapat kerja pun.
Tapi rezeki masing2 Allah dah pun tentukan,walaupun Cik Jue x kerja gomen...Alhamdullilah sangat bersyukur ngn rezeki yg Allah telah berikan.Ramai lagi yang susah daripada kita, itu yg harus kita sentiasa ingat.
Jadi peringatan buat diri sendiri:

1.bekerjalah ngan jujur dan amanah , jangan lengahkan kerja dan sentiasa bersabar ngan apa jua dugaan,Insya-Allah semuanya akan OK.

2.Mentang2 kerja sendiri semua kerja buat x pakai dateline, ikut suka hati aku ajer bila nak buat kerja .

3.Kena yakin ngan ape yg kita buat ,yakin ngan keputusan kita.

HAPPY  NEW YEAR 2011